Anlaşmalı Boşanma Nedir?

blog-law-1

Yasa çerçevesinde “Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi hâlinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu hâlde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur. Bu hâlde tarafların ikrarlarının hâkimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz.” (Türk Medeni Kanunu madde 166/3)

Söz konusu maddeye göre boşanmayla ilgili olarak tarafların iradelerinin müşterek olması yetmemektedir, yine egemen kararı lazımdır. Yani evlenir iken yargıca sorulmasa da boşanır iken sorulması lazımdır. Zira aileyi önemseyen kanun koyucu, anlaşmalı boşanmaya yönelik olarak belli şartlar vardır. Bu şartlar gerçekleştiğinde anlaşmalı boşanma davası açılmalıdır. Bu davada, sahasında uzman boşanma avukatı, yasanın öngördüğü şartları gözetip iş sahiplerini aydınlatmalıdır, boşanma davasında çıkabilecek bütün problemlerde mağduriyet yaşamamalarına yönelik olarak mahkemelerden gereken taleplerde bulunup hukuki prosesi titizce sürdürmektedir.

Türk Medeni Yasası’na göre anlaşmalı boşanmayla ilgili olarak evlilik ilişkisinin minimum 1 sene sürmesi lazımdır. Uygulama aşamasında eşlerin, kanun koyucu tarafından belirlenen söz konusu süreyi, beraber geçirmeleri gerekli görülmediği gibi bu 1 senelik müddet sürecinde müşterek bir hayatın sürmesinin ya da sürmemesinin anlaşmalı boşanmaya tesiri yoktur.

Anlaşmalı boşanmaya yönelik olarak yasada iki şık vardır. Bunların ilki eşlerin bir arada başvurmalıdır ve ikinci seçenekse eşlerden birisinin evlilikteki birliğin özünün sarsılmasından dolayı açtığı davayı öteki eşin kabul etmesidir.

Anlaşmalı boşanmanın söz konusu olabilmesi için yargıcın, tarafları dinlemek suretiyle iradelerini serbest bir biçimde açıkladığına kanaat getirmesiyle boşanmanın mali neticelerini, çocukların durumu konusunda iki taraf açısından kabul edilecek düzenlemeleri uygun bulması lazımdır. Anlaşmalı boşanmada yargıç, tarafların iradelerini özgürce açıklandığı şekilde kanaat getirmek durumundadır ki tersi durumda usule uygun açılması durumunda gerekçelerini açıklayıp evlilik birliğinin özünde sarsılmasından dolayı boşanma davası açısından kanıt toplanıp değerlendirmeler yapmalıdır.

Bu gönderiyi paylaş