Babalık Davası Nasıl Açılır?

Babalık davası, evlilik dışı doğmuş olan çocuğun, genetik babası tarafından tanınmadığı takdirde, çocuğun babasının kim olduğu yargı kanalı ile belirlenmesine denmektedir. Babalık davası, sanılanın aksine baba olduğunu iddia eden kişi tarafından açılamamaktadır. Türk Medeni Kanunu’nun madde 301’e göre, davacı taraf anne ve çocuktur. Davalı taraf ise baba veya baba ölmüşse mirasçılarıdır.
Babalık davası açabilmek için başka bir baba ile babalık bağı olmamalıdır. Çocuğun başka biriyle babalık bağı varsa, öncelikle babalık kurmayı reddetme ve bu ilişkiyi ortadan kaldırma talebinde bulunmalıdır. Babalık davası açıldıktan sonra, Cumhuriyet savcısına ve Hazineye; dava anne tarafından açılmışsa kayyıma, davayı kayyım açmışsa anneye ihbar edilir.
Babalık Davasında İspat Durumu Nasıl Gerçekleşir?
Babalık davasında babalık karinesi Türk Medeni Kanunu madde 301’de düzenlenmiştir. Buna göre, davalının çocuğun doğumundan önceki üç yüzüncü gün ile yüz sekseninci gün arasında anne cinsel ilişkide bulunan kişi babalığa karine olarak sayılmaktadır. Bu sürenin dışında dahi olsa, sanığın fiili gebelik anında anne ile cinsel ilişkiye girdiği ortaya çıkarsa, aynı karine geçerlidir. Her iki durumda da babalık kurma kararı hâkim tarafından verilir. Ancak sanık, çocuğun babası olamayacağını veya üçüncü bir kişinin baba olma ihtimalinin kendisininkinden büyük olduğunu ispat ederse, karine geçerliliğini kaybeder ve babalık kararı gerçekleşmez. Babalık halinde hâkimin resen soruşturma görevi vardır. Tarafların talebi üzerine veya kendiliğinden DNA testi yapılmasına karar verilebilir. Bu durumda DNA testi güvenilirlik açısından en önemli ispat aracıdır. Bu nedenle, hâkim test yapmaya karar vermemiş olsa bile, yargılamanın doğru sonuca ulaşacağı konusunda ısrar etmek yerinde olacaktır.
Babalık Davası Ne Zaman Açılabilir?
Babalık davası çocuğun doğumundan önce veya sonra açılması mümkündür. Annenin dava açma hakkı, çocuğun doğumundan bir yıl sonra sona erer. Ancak, çocuğun başka bir erkekle babalık ilişkisi varsa, bir yıllık süre mevcut babalık süresinin bitiminden itibaren işlemeye başlar.
Babalık Davasında Hangi Mahkeme Görevli ve Yetkilidir?
Baba olduğu iddia edilen kişinin yerleşim yerindeki Aile Mahkemesinde açılmalıdır. Davalının yerleşim yerinde Aile Mahkemesi bulunmadığı takdirde Asliye Hukuk Mahkemesi davaya bakmakta görevlidir.