Boşanma Davası Hakkında Bilgiler

Boşanma davası, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun ikinci bölümünde düzenlenmiştir. Boşanma davasının konusu Türk Medeni Kanunu’nun 167. Maddesinde düzenlenmiş olup, buna göre boşanma davası açmaya hak kazanan eş, dilerse boşanma, dilerse ayrılık isteyebilmektedir. Boşanma davasının sebepleri Türk Medeni Kanun’un 161. Maddesi ve devamında düzenlenmiştir. Bu düzenlenmeye göre boşanma sebeplerini iki ana başlıkta belirleyebiliriz. Bunlardan ilki genel boşanma sebepleridir. Buna örnek vermemiz gerekirse, tarafların geçimsizliği, tartışmaları, şiddet, hakaret, birbirlerine karşı olan yükümlülüklerini yerine getirmemelerini ve buna benzer birçok örnek verebiliriz.
Kanun koyucu genel boşanma sebeplerini sınırlandırmamıştır. İkinci ana başlık ise kanun koyucu tarafından sınırlı sayıda belirlenmiş olup şu şekildedir:
- Zina
- Hayata Kast, Pek Kötü veya Onur Kırıcı Davranış
- Suç İşleme ve Haysiyetsiz Hayat Sürme
- Terk
- Akıl Hastalığı
Boşanma Durumunda Maddi ve Manevi Tazminat Alınabilir mi ?
Türk Medeni Kanunu’nun madde 174 kapsamında düzenlenen boşanma davaları mevcut ya da beklenen menfaatler kapsamında gerçekleştirildiği ise boşanma yüzünden zedelenen kusursuz ya da daha az kusurlu olan taraf kusurlu taraftan uygun bir maddi tazminat talep edebilmektedir.
Boşanmaya sebep olan olaylar sebebiyle kişilik hakkı saldırıya uğrayan taraf kusurlu olan diğer taraftan manevi tazminat olarak uygun miktarda bir para ödenmesini de talep edebilmektedir
Boşanma Davasında Nafaka Nasıl Olur?
Türk Medeni Kanunu’nun madde 175 kapsamında nafaka hakları düzenlenmiştir. Boşanma nedeniyle yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşulu ile birlikte geçimi için diğer taraftan mali gücü oranında süresiz olarak nafaka talep edebilmektedir. Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmamaktadır.
Nafaka İçin Zamanaşımından Bahsedilebilir Mi?
Türk Medeni Kanunu içerisinde 178. Madde kapsamında nafakanın zamanaşımı durumu düzenlenmiştir. Evliliğin boşanma nedeniyle sona ermesiyle birlikte meydana gelen haklar boşanma hükmünün kesinleşmesi üzerinden 1 yılın geçmesi şartıyla uygulanmaktadır. Bir yılı geçen durumlarda nafaka zaman aşımına uğramaktadır.
Boşanma Davası Açıldığında Karşı Taraf Davayı Kabul Etmezse Ne Olur?
Boşanma davasında kabul etmeme gibi bir durum söz konusu olmamakla birlikte taraf elindeki kanıtlarla birlikte boşanma davasını her zaman açma hakkına sahiptir. Bu durumlarda boşanma davası çekişmeli boşanma davası olarak devam etmektedir.
Tek Celsede Boşanmanın Esas Sebebi Nedir?
Tek celsede boşanma anlaşmalı boşanma davalarında meydana gelmekle birlikte çekişmeli davalarda tek celsede boşanmadan bahsetmek mümkün değildir. Ancak iki tarafın anlaşmaya yanaşması ve anlaşma protokolleri hazırlandıktan ve mahkemeye sunulduktan sonra tek celsede boşanma eylemi mümkün olmaktadır.
Boşanma Davasında Görevli ve Yetkili Mahkemeler Hangisidir?
Boşanma davaları görevli mahkeme olan aile mahkemesinde açılmaktadır aile mahkemesinin bulunmadığı yerlerde ise Asliye Hukuk Mahkemesi görevli mahkeme olarak bulunmaktadır. Yetkili mahkeme ise boşanma davası taraflarının son 6 ayı birlikte yaşadıkları yer mahkemesi ya da taraflardan birinin ikamet ettiği yer mahkemesi olarak belirtilmektedir.