Soybağının Reddi

TMK. Madde 285’de Babalık Karinesi düzenlenmiştir. Bu karine adi bir karine olup, aksini ispat ettiğiniz takdirde çürütülebilir bir karinedir. Bu karinenin aksini ispat edebilmeniz sadece dava yolu ile olmaktadır. Bu karinenin çürütülmesine soybağının reddi, davaya da soybağının reddi davası denilmektedir.
Soybağının reddi davası TMK madde. 286 ve devamında düzenlenmiştir. Soybağının reddi hallerini iki ana başlık altında incelemekte fayda vardır.
- Evlilik İçinde Ana Rahme Düşme
TMK md. 287’e göre ‘‘Çocuk evlilik içinde ana rahmine düşmüşse davacı, kocanın baba olmadığını ispat etmek zorundadır.’’ demektedir. Çocuğun evlilik içinde ana rahmine nasıl düştüğünü aynı maddenin devamında düzenlenmiştir. Bu maddeye göre ‘‘Evlenmeden başlayarak en az yüz seksen gün geçtikten sonra ve evliliğin sona ermesinden başlayarak en fazla üç yüz gün içinde doğan çocuk evlilik içinde ana rahmine düşmüş sayılır.’’ demektedir.
Eğer böyle bir durum varsa çocuğun soybağını reddetmek oldukça zorlaşacaktır, bunun nedeni çocuğun kocadan olduğu hakkındaki karine güçlüdür. Bu durumda davacının bu karineyi çürütebilmesinin iki yolu vardır.
İlki cinsel ilişkinin imkânsız olduğunun ispatıdır. Buna göre davacı ‘‘kritik dönem’’ veya ‘‘döllenme dönemi’’ denilen ve doğumdan üç yüz gün öncesi ile yüz seksen gün öncesi arasında kalan 121 günlük dönemde karısıyla cinsel ilişkide bulunmuş olmasının fiilen mümkün olmadığını kanıtlamalıdır. Buradaki imkânsızlık türü fiili yani maddi imkansızlıktır. Bu imkansızlığı davacı birçok yol ile ispatlayabilir. Bunlara birkaç örnek vermek gerekirse, kendisinin cezaevinde, askerde ve bunun gibi birçok sebep göstererek karısı ile cinsel münasebetin bulunmasının fiilen imkânsız olduğunu iddia ve ispat edebilir.
İkinci çürütebilme yolu ise illiyet bağının bulunmadığının ispati ile mümkündür. Buna göre burada davacı, bir cinsel münasebetin varlığını kabul etmekle beraber, bu evlilik birliği içerisinde çocuğun kocadan olmadığını iddia ederek ispat edebilir. Bu duruma örnek vermek gerekirse, kocanın iktidarsızlığı veya çocuk yapma kabiliyetinin bulunmadığını iddia ve ispat edebilir.
- Evlenmeden Önce veya Ayrı Yaşama Sırasında Ana Rahmine Düşme
Bu husus TMK. Md. 288’de düzenlenmiş olup, madde hükmüne göre ‘‘Çocuk, evlenmeden önce veya ayrı yaşama sırasında ana rahmine düşmüşse, davacının başka bir kanıt getirmesi gerekmez.’’ diyerek davacının ispat durumunu kolaylaştırmıştır. Buna göre çocuk evlenmeden önce yani evlilik sözleşmesi yapılmadan önce veya ayrı yaşamaları durumunda çocuk ana rahmine düşmüşse davacı başka herhangi bir kanıt sunmadan iddiasını ispatlayabilmektedir.
Soybağının Reddi Davasında Davacı
Soybağının reddi davasını koca, çocuk ve diğer ilgililer açabilmektedir.
Soybağının Reddi Davasında Yetkili ve Görevli Mahkeme
Soybağının reddi davasında yetkili mahkeme, taraflardan birinin dava veya doğum sırasındaki yerleşim yeri mahkemesidir. Görevli mahkeme ise aile mahkemesidir.
Tüm bu açıklamalar beraber değerlendirildiğinde, soybağının reddi davası özel bir hukuku bilgi ve tecrübe gerektirmektedir. Bundan dolayı en iyi araştırmaların yapılması ve en iyi çözümlerin bulunması gerekmektedir. Bu alanda uzmanlaşmış ekibimizle sizlere en iyi şekilde destek ve danışmanlık hizmeti vermekteyiz.