Sözleşme/Akit Hukuku Davaları


Sözleşmeler Hukuku, tarafların arasında borçlarla sözleşmelerden oluşan anlaşmazlıklara dönük oluşturulan Borçlar Hukuku’nun özünü teşkil eden hukuki alandır. Diğer bir ifadeyle; 2 veya daha çok insanın arasında gerçekleştirdiği ve şartlarına uymakla yükümlü olduğu hukuksal işlemlerdendir.

Sözleşmelerin hazırlanmasına yönelik olarak kanunlarla tespit edilmiş bir şekil olmamakla beraber yasalara uygun olması lazımdır. Ferdi veya tüzel şahısların “ticari veya kanuni anlaşmazlıkları, alacakların ödenmesi, haksız kazanç, yolsuz zenginleşme, sözleşmeler vb.” bütün hususlar Sözleşmeler Hukuku’nun konularından olmuştur.

Bireyler veya gruplar arasında gerçekleştirilen sözleşmelerin incelenmesiyle düzenlenmesi vb. bütün sözleşme işleri de İş Hukuku çerçevesinde yasalara uygun şekilde hazırlanmaktadır.

Sözleşmeler Hukuku çerçevesinde dikkate alınan prensipler bulunmaktadır. “Sözleşme yapma özgürlüğü, sözleşme yapmama özgürlüğü, sözleşme serbestisi, tarafların iradeleri ve sözleşme hükümleri çerçevesinde hakların korunması vb.” prensipler Sözleşmeler Hukuku’nda bağlayıcılığı olan prensiplerdir.

6098 sayılı Türk Borçlar Yasası

6098 sayılı Türk Borçlar Yasası çerçevesinde sözleşmelerle ilgili prensiplere yer verilmiştir. Bunun dışında Borçlar Yasası mevzuatında Sözleşmeler Yasası’yla ilgili prensiplerin tanzim edildiği mevzuatlar da bulunmaktadır. Bu sayede sözleşmeleri bağlayan prensiplerin sınırları da tespit edilmiştir.

İş dünyasıyla toplumsal yaşamda taraflar arasında pek çok konuda sözleşme adıyla anlaşmalar vardır. Söz konusu sözleşmelerin sonucunda taraflar sözleşmenin hükümlerine dayalı olarak hak sahibi olur. Bazen taraflar arasındaki anlaşmazlıklar, sözleşmeyi feshetme vb. haller ortaya çıkmıştır. Bu çerçevede Sözleşmeler Hukuku devreye girmiştir.

Sözleşmeler Hukuku, tarafların imzalamış olduğu sözleşmelere dayalı kalmalarıyla herhangi bir tarafın haksızlıkla karşılaşmaması için birey haklarını korumakla yükümlüdür. Taraflardan birisi yazılı bir vesika bulunan sözleşmeyle haksızlıkla karşılaşıldığında Sözleşmeler Hukuku çerçevesinde mağduriyetleri ortadan kaldırma hakkını elinde bulundurmaktadır. Kısacası Sözleşmeler Hukuku; sözleşmeler çerçevesinde tarafların haklarını koruyan ve haksızlığı engelleyen hukuk sahasıdır.

İlgili Diğer Yazılar